Arla-sauna Kalliossa

ARLA SAUNA on ihmisen näköinen ja kokoinen sauna keskeisellä paikalla Kalliota. Vapusta 2006 lähtien saunanisäntänä kiuasta lämmittelee KIMMO HELISTÖ osoitteessa Kaarlenkatu 15.

Kaikkihan sen tietävät, että stadissa on enään tasan kolme perinteistä yleistä saunaa. Harjun sauna Harjussa ja Sauna Hermanni Hämeentiellä. Ja tässä kolmannessa – Arlassa – kävijät tietävät senkin, että Arla on näistä ilmanmuuta persoonallisin ja hauskin, oikein semmoinen “ihmisennäköinen sauna”!

Alakerrassa on naisten osasto ja yläkerrassa miesten osasto, portaikon seinillä taidenäyttely. Kummassakin osastossa on 25 pukukaappia, että ronskisti laskien saunaan mahtuu siis 25 kylpijää kerralla per osasto.

Arlan uusi isäntä KIMMO HELISTö ( mm. vihreiden kaupunginvaltuutettu, kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen, kaupunginhallituksen varajäsen ja saunaisäntä) on ilman muuta sitä mieltä, että Arlan tunnelmaa ei saa rikkoa ja muuttaa. Pieniä remppoja on tulossa hyvässä hengessä tyyliin:
-Teen tästä vähän enemmän omannäköistäni.
Helistö sanoo.

Helistön sauna-ura alkoi vuonna 1996, kun hän edesmenneessä kulttuurimesta LEPAKOSSA laittoi kokoon ”Höyry-klubin”, jossa yhdistettiin musiikki, sauna ja baarin perinteiset ilot. Kun Lepakko katosi Helsingin kartalta, ”Höyry-klubi” jatkoi elämäänsä nk. ”telttasaunana” samalla perusideapakettina, eli musaa, juomaa, saunaa ja fiilistä. Tämä paketti on reissannut maailmalla aina Amerikkaa myöten. New Yorkissa esimerkiksi muusikko Moby on kylpenyt ”Höyry-klubin” höyryissä!
Arla on ollut olemassa vuodesta 1929, siis paljon kauemmin kuin Helistö itse. Ja kyllähän se ikä näkyy Arlan uumilla, mutta ei pahasti ollenkaan!

Allekirjoittanut on käynyt Arlassa viimeksi kakarana. Nyt suoritettu vierailu riipaisi nostalgian pintaan! Ihanaa kun jotkut asiat säilyvät “muuttumattomina” maailmassa, eikä kaikkea yliremontteerata tunnistamattomaksi ja ihmiselle vieraaksi.

Arla on edelleen TOSIBASTU, jossa kalliolainen työläiskaupunginosa-perinne on juuttunut rakenteisiin. Arla ei ole paikallaan “vain saunana”, vaan se on jopa kulttuurinähtävyys. Helistö kertookin, että turistejakin on jo vieraillut saunomassa keskellä stadilaista kulttuuria.

Mikäpä sen hienompaa kuin, että kalliolaista elämää tähyämään tulleet turistit löytävät ilokseen nurkiltamme muutakin kuin edullista olutta!

Arlaa voi lämmittää sekä puulla, että kaasulla. Helistön isännöimänä Arla lämpiää mielummin kaasulla, koska se on hänenkin mielestään kaupunkiystävällisempi vaihtoehto puulämmityksen haittoihin verrattuna.
Sauna lämpiää viikon kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin ja tiistaisin.
Kylpeä Arlan tunnelmassa voi siis ke-su klo 14-20. Ja viimeiset sisääntulijat klo 20 saavat vielä kylpeä rauhassa reilun tunnin….)

Lämmitys aloitetaan saunapäivinä noin 4 tuntia ennen saunan avaamista.
Vakioasiakkaat tietävät ja Helistökin vahvistaa saman asian: lepopäivien jälkeen keskiviikkona saunan löylyt ovat hienovaraisemmat ja kovenevat kiivaammiksi viikon loppua kohden.

Lasten totuttamista helsinkiläiseen yleisensaunan perinteeseen Helistökin pitää tärkeänä. Muutama perhe on jo tunut jälkikasvuaan mukaan saunan riemuihin ja lisää lapsivieraita mahtuu.

Arlassa ei vanhempien seurassa lapsilta veloiteta maksua laisinkaan. Aikuisen saunamaksu on 7 euroa.

Torstaisin paikalla on yleensä myös pesijä ja perjantaisin perinteistä hierontaa on tarjolla ja molemmat palvelut suhteellisen edulliseen hintaan.
Tilauksesta hieroja, pesijä, kuppari etc. on paikalla muinakin päivinä.